Je tanden poetsen, dagcrème op je gezicht doen, make-up aanbrengen en weer verwijderen. We hebben allemaal een eigen ochtend- en avondritueel, met onze favoriete producten. In deze producten zitten vaak stoffen die schadelijk zijn voor ons milieu. Veerle Joosen uit Waspik wilde dit verminderen: ze besloot haar badkamerassortiment om te toveren met duurzame verzorgingsproducten.

Persoonlijke verzorging kan ook duurzaam

Van kleins af aan bekommert Veerle zich om alles wat groeit en bloeit. Nu, op haar 21e, studeert Veerle Public Governance aan Tilburg University én is ze volop bezig met duurzaamheid. “Ik houd heel erg van de natuur en van dieren, dat heb ik een beetje van mijn vader meegekregen. Ik zie de dieren meer als gelijkwaardig aan ons. Daarom besloot ik een aantal jaren geleden vegetariër te worden. Vanaf de pubertijd begon ik mezelf te ontwikkelen en bekeek ik de wereld op een andere manier. Toen ben ik me meer gaan verdiepen in duurzame ‘alternatieven’, legt ze uit. 

Met al onze dagelijkse verzorgingsproducten, veroorzaken we nogal wat afval. Denk aan wattenschijfjes, wattenstaafjes, plastic verpakkingen, oude tandenborstels en lege deodorantbussen. Door zich in te lezen zorgt Veerle ervoor dat ze de juiste alternatieven in huis haalt. Zo gebruikt ze tegenwoordig grote wasbare wattenschijfjes voor haar make-up, katoenen wattenstaafjes en gezichtsverzorging met natuurlijke ingrediënten in glazen verpakkingen. Ze geeft aan wat ze zo bijzonder vindt aan de producten: “Vrijwel alle producten die ik koop zijn verpakt in glas. Dat vind ik wel fijn. Sommige dingen kun je zelfs hergebruiken. Pipetjes bijvoorbeeld. In plaats van deze weg te gooien, gebruik ik ze opnieuw. Mijn wasbare wattenschijfjes kunnen gewoon meedraaien in de wasmachine.”

Maar hoe vul je je badkamer met al die producten? Want deze artikelen vind je niet zo snel in een alledaagse supermarkt of drogist. Veerle vertelt graag over waar ze alles koopt: “Als ik in de stad ben loop ik bij de duurzame winkels binnen. In het begin wilde ik daar het liefst alles kopen, maar later bedacht ik mij dat ik beter eerst de spullen kan gebruiken die ik nog heb liggen. Zolang het niet kapot, vies of leeg is, zorg ik ervoor dat ik daarmee vooruit kan.”

En de rest van het gezin?

Veerle bereidt niet alleen de lekkerste vegetarische gerechten, ze sport veel, leest graag boeken, luistert podcasts en vindt ze het leuk om series op Netflix te kijken. Omdat ze nog thuis woont bij haar ouders, heeft haar duurzame levensstijl wel invloed gehad op het gezin. “Ik ben degene die er het meest mee bezig is, maar dat vind ik niet erg. Het is juist leuk om al die dingen aan hen te introduceren waar ze nog nooit van hebben gehoord. Neem bijvoorbeeld de wasbare wattenschijfjes. Mijn ouders denken dan aan iets van vroeger. Ook eten we nu veel minder vlees thuis. Het geeft me een goed gevoel dat ik op die manier invloed heb op ons gezin!”, vertelt ze lachend.

Beetje bij beetje probeert Veerle haar leven te verduurzamen. “Uiteindelijk wil ik zoveel mogelijk veganistisch gaan eten. Dat betekent dat ik naast vlees en vis ook geen zuivelproducten, eieren en honing zou eten. Nu is dat soms lastig, omdat ik niet elke avond tijd heb om te koken. Gelukkig houden mijn ouders veel rekening met mij. Ook vind ik het belangrijk om thuis het afval goed te scheiden, zodat bedrijven daar weer nieuwe producten van kunnen maken. Als ik in een grotere stad zou wonen, dan ging ik ook eerder naar een winkel waar ik gewoon mijn eigen potjes en bakjes kan laten vullen. In een klein dorp als Waspik heb je die opties niet altijd, of je moet ervoor gaan rijden. Dat vind ik dan ook weer niet erg duurzaam.”

Houd het dicht bij jezelf

Wat ze anderen wil meegeven? Daar is ze duidelijk over: “Klimaatverandering en duurzaamheid zijn grote vraagstukken. Mensen kunnen daar snel door overweldigd raken, dat heb ik soms ook. Houd het vooral dicht bij jezelf en kijk naar de kleine dingen die je zelf kunt en wilt veranderen. We hoeven niet perfect te zijn, maar samen bereik je al best een mooi resultaat!”