Je kunt slimmer omgaan met water door schoon regenwater en vuil afvalwater van elkaar te scheiden. Alleen het vuile water laten we dan het riool in gaan naar de rioolzuiveringsinstallatie. Zo ontlasten we het riool en voorkomen we rioolwateroverlast. Het schone regenwater kun je opvangen bijvoorbeeld met een regenton. Je kunt het dan weer gebruiken om de planten in je tuin water te geven. Je kunt het ook in de grond laten lopen. En dat is goed voor het groen in je omgeving. En groen zorgt weer voor verkoeling. Hieronder vind je nog meer tips.

Zaag je regenpijp af

Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden. De steen zorgt ervoor dat het water over een breder oppervlak wegloopt. Het schone regenwater komt zo niet meer onnodig in het riool. Zo voorkom je wateroverlast. 

Plaats een regenton

Sluit je regenpijp aan op een regenton en vang zo regenwater op. Dit is goed tegen wateroverlast én goed voor je waterrekening. Je kunt op elk gewenst moment gratis water aftappen om in je tuin te gebruiken of om je vijver mee te vullen. Zo bespaar je jaarlijks honderden liters water! 

Advies en subsidie over opvang regenwater 

Wip je tegels

Het grootste deel van de verstening ligt in onze eigen achtertuinen, dus ook jij kan je steentje bijdragen. Dus vervang je tegels door groen. Je tuin wordt koeler en het regenwater kan goed de grond in zakken. 

Meld je aan voor de gratis tegeltaxi

Maak je dak groen

Plantjes op het dak van schuur. Het houdt regenwater vast én geeft verkoeling tijdens warme dagen. En het ziet er leuk uit!  


Ontdek hoe je het vergroenen van een dak kunt aanpakken

Gebruik infiltratiekratten

Graaf de kratten in de grond. Het regenwater stroomt hier in en zakt vervolgens langzaam weg in de bodem. 

Gebruik een infiltratievijver

Dit is een gat in de grond zonder folie. Leg eventueel wat grind op de bodem. Hierin kan het water langzaam in de grond wegzakken. 

Hergebruik je afval

Gooi je afgezaagde regenpijp en gewipte tegels niet weg! Maak er bijvoorbeeld een ronde kruidentoren van.

Kies voor een waterdoorlatend pad

Ga je een pad aanleggen? Doe dit dan met waterdoorlatende verharding, zoals stapstenen, grind of grasbetontegels.  

Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater

De gemeente Waalwijk wil het scheiden en opvangen van schoon regenwater graag stimuleren. We bieden daarom een financiële bijdrage in de vorm van de Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater. Om deze subsidie te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over de Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater

  • Jeroen vangt water op in een ondergrondse tank

    Jeroen van de Berg uit Waalwijk heeft in zijn tuin een ondergrondse infiltratietank aangelegd. De tank kan 2000 liter regenwater opvangen. Daarmee besproeit hij zijn planten en bomen. En dat scheelt een hoop kraanwater.

  • Kees vangt bijna 3000 liter regenwater op

    Kees Kelder uit Waalwijk heeft twee regentonnen en tien infiltratiekratten onder de grond. Daar kan hij bijna 3000 liter regenwater mee opvangen. Hij heeft ze zelf aangelegd én hij heeft gebruik gemaakt van de subsidie van de gemeente.

  • De familie Rijpert heeft zeven regentonnen!

    Yvonne vindt het belangrijk om regenwater op te vangen. ‘Zo belasten we het riool niet bij stortbuien. En elke volle regenton bespaart weer kraanwater.’