De prijzen voor aardgas en elektriciteit zijn nu erg hoog. Een goed moment om aan de slag te gaan met het besparen van energie. Zo bespaar je geld, krijg je een comfortabeler huis en help je mee voor een beter klimaat.

Begin klein, dat levert al veel op!

Het verduurzamen van je huis hoeft helemaal niet duur te zijn. Bij het aanpakken van je woning denk je snel aan de grote dingen, zoals isolatie of zonnepanelen. Minder snel denk je aan de eenvoudigere acties en klussen waarmee je ook een hoop kunt besparen. Deze kosten vaak minder van 100 euro om aan te brengen. Eindeloos veel kleine verbeteringen kunnen bij elkaar tot wel 30% besparing ten opzichte van de beginsituatie opleveren. Behoorlijk veel dus!

Bekijk de kluslijst!

Man isoleert dak

"Met alleen kleine maatregelen zijn we vorig jaar van 1900m3 gas naar 1250m3 gegaan. En dat was nog voor de dakisolatie en het dubbel glas!"

Tip 1: Het begint met inzicht

Het verbeteren van je woning begint met goed inzicht in je energieverbruik en de staat van je woning. Hoeveel elektriciteit en aardgas verbruik je? Waar gaat de meeste warmte verloren? En waar de meeste elektriciteit? Als je dit soort dingen weet, kun je beter kiezen welke maatregelen je eerst neemt en het pad uitstippelen naar een duurzame woning. Ook ontdek je welke apparaten stiekem veel energie verbruiken, zoals een TV die altijd aanstaat, gloeilampen en een oude droger of vaatwasser.

Aan de slag? Op de jaarafrekening van je energieleverancier(externe link) kun je zien wat jouw verbruik in het afgelopen jaar was en wat je betaalt voor gas en stroom. En via een energieverbruiksmanager(externe link) kun je zien hoeveel gas of stroom je verbruikt, op welk moment.

Tip 2: Houd de warmte binnen

Met name oudere huizen zijn vaak niet luchtdicht, waardoor er steeds koude lucht binnenstroomt en warme lucht verdwijnt op de koude dagen. Heb je een huis met veel kieren en spleten? Dan verlies je hierdoor waarschijnlijk de meeste warmte. En dat is zonde!

Het levert je dus veel op om de spleten en kieren dicht te maken, bijvoorbeeld bij je buitendeuren, dak, vloer, kozijnen en vensters. Dit kun je bijvoorbeeld doen met tochtstrips, kit en een brievenbusborstel. Controleer ook je hang en sluitwerk. Er kan veel warmte verdwijnen langs een deur die niet meer goed recht hangt.

Aan de slag met kieren dichten? Bezoek de pagina van het Regionaal (externe link)Energieloket(externe link). Meer informatie en klusvideo’s vind je op de website van Energiewerkplaats Brabant.(externe link)

Heb je nog enkelglas in je woning en je wil je een goedkope oplossing? Gebruik dan raamfolie van bijvoorbeeld Tesa. Dat geeft een spectaculair resultaat. Je plakt het op het kozijn en creëert daarmee een stilstaande luchtlaag tussen het glas en de folie die isoleert.

Tip 3: Ventileer slim

Zijn alle naden en kieren dicht? Vergeet dan niet om goed te ventileren! De aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht moet dag en nacht, het hele jaar doorgaan. Als je dat niet doet, raakt de lucht in huis vervuild. Dat is slecht voor je gezondheid en kan leiden tot schimmels door het aanwezige vocht in huis.

Heb je geen ventilatiesysteem? Dan is het aanbrengen van zo een systeem(externe link) zeker aan te raden. Maar dit is geen kleine, eenvoudige maatregel. Dus wat kan je dan doen?

  • Ventileer, vooral in de kamers waar je veel bent, door de ramen een paar keer per dag kort open te zetten.
  • Met een CO2-meter(externe link) in huis kan je goed beslissen wanneer je extra moet ventileren. Als de waarde boven 1000 ppm klimt, is het tijd om iets meer te ventileren.
  • Let op: de ramen de hele dag wijd openzetten is niet nodig. Dan koelt de binnenruimte teveel af en verlies je erg veel warmte. Wees ook voorzichtig met het lang openen van ramen in de ruimtes die je niet verwarmt, want de kou vindt zijn weg door je huis.

Tip 4: Optimaliseer je verwarmingssyssteem

  • Stel de temperatuur van de cv-ketel in op 60 graden(externe link). De fabrieksinstelling is vaak 80 graden en dat kost flink meer energie. Als je huis goed geïsoleerd is, dan is 50 graden meestal genoeg.  
  • Laat een monteur komen die het water in je cv-systeem inregelt(externe link). Dit betekent dat de warmte beter wordt verspreid door de radiator. Zo verbruik je minder gas. 
  • Een radiator warmt je huis door warmte uit te stralen. Maar een radiator straalt niet alleen in jouw richting. In het slechtste geval staat de radiator dicht bij een niet-geïsoleerde buitenmuur. Plaats daarom reflecterende folie achter de radiatoren(externe link). Op die manier gaat alle warmte de kamer in en voorkom je dat een groot deel via de muur naar buiten verdwijnt.  
  • Zet radiatorboosters onder de verwarming. Dit zijn kleine ventilatoren die de warmte beter door de ruimte verspreiden.
  • Ook rondom verwarmingsbuizen gaat er warmte verloren. Plaats daarom buisisolatie(externe link) in ruimtes die je niet verwarmt. Zo gaat er geen warmte verloren voordat die de radiators bereikt. En het is ook slim om het leidingwerk rond de cv-ketel te isoleren.

Tip 5: Verwarm zuinig

Het belangrijkste wat je in je gedrag kan veranderen om energie te besparen is zuinig verwarmen. Vooral als je huis minder goed geïsoleerd is, is dit belangrijk. Je hoeft niet bang te zijn dat het minder comfortabel wordt in huis. Het gaat er vooral om dat je:

  • De verwarming lager zet als er niemand thuis is of iedereen in bed ligt. 's Nachts en als je weggaat, kun je de thermostaat tot 16 graden terugzetten.
  • De verwarming uitdraait in kamers waar je niet bent, en je de binnendeuren dicht houdt.
  • De thermostaat als je thuis bent één graad lager zet dan je gewend bent.
  • Je bank niet voor de verwarming zet en je ook geen voorwerpen op de radiatoren plaatst. Die blokkeren namelijk de warmteafgifte. 
  • Optimaal gebruik maakt van gordijnen. Wil je het huis in het najaar slim opwarmen? Doe dan de gordijnen open en laat de zon haar werk doen. Sluit je gordijnen als het weer donker wordt, dan hou je de kou buiten.

Wil je meer weten over energie op je verwarming besparen en wil je berekenen hoeveel besparing jij daarmee kunt halen? Bekijk dan de bespaartips verwarming(externe link) van Milieucentraal. Of bekijk dit handige boekje(externe link) van Regionaal Energieloket voor een volledig overzicht van wat je nog meer kunt doen. 

Vraag advies voor grotere maatregelen 

Wil je grotere maatregelen treffen aan je woning? Dan is het slim om eerst advies in te winnen. Je staat er namelijk niet alleen voor. Voor iedereen is er wel hulp op maat beschikbaar in de gemeente Waalwijk.  

Zoek hulp bij energie besparen