Wegwerpluiers die na één keer gebruiken in de container belanden. Jaarlijks goed voor zo’n vijf procent van het totaal huishoudelijk restafval in Nederland. Gelukkig bieden wasbare luiers de uitkomst! Maar alleen voor het milieu, of ook voor de dragers en hun ouders? We vroegen het twee moeders uit de gemeente. Zij testten dit jaar wasbare luiers voor hun kleintjes. Twee weken geleden vertelde Sandra over haar ervaringen, nu is het de beurt aan Kim.

“Ik wil op z’n minst een keer ervaren of wasbare luiers bij ons passen. En hopelijk kan ik anderen daarmee helpen.”

Maar dat is vast niet alles, toch?

“Ik gebruik al jaren wegwerpluiers. Bij de oudste ruim drie jaar en bij Moos nu anderhalf jaar. Gewoon uit gemak. Maar de wandelingen naar de luiercontainer zijn vervelend, die stel ik altijd uit.”

Kim (35) woont samen met Nicole en hun twee kinderen in Waalwijk. Ze werkt als docent en coach. Kim staat positief in het leven en geniet van de kleine dingen zoals de zon, uit eten gaan en de kinderen.

“Maar ik kan me ook ontzettend ergeren aan mensen die vuilnis gewoon op straat of uit de auto gooien. Dat maakt me boos. Ik ben vóór windmolens, zonnepanelen en waterpompen, maar ik ga dan weer niet naar demonstraties. Toch zullen we samen de wereld moeten overdragen aan volgende generaties. Doe vooral wat het beste bij je past. En voor mij was dat nu wasbare luiers testen.”

Dat heb je gedaan: negen maanden lang testte je voor onze inwoners wasbare luiers, samen met Moos. Wat blijft je het meeste bij van die periode en het testen?

“Dat er zoveel verschillende mogelijkheden en combinaties zijn! Het scheelde dat ik me goed had ingelezen. En een vriendin van mij gebruikt ook wasbare luiers voor haar kindje. Ik leerde ook weer van haar. Wat me ook opviel was dat je het inlegvel gewoon weggooit. Dat wist ik niet. Dus geen poepluier in de wasmachine.”

Bij wasbare luiers vervang je inderdaad alleen de inlegvellen. De luier zelf gaat in de was. Dat scheelt nogal in het afval of niet? Welke voordelen zijn er nog meer voor jou?

“Alternatieven die beter zijn voor het milieu én voor de portemonnee, waarom kiezen we daar niet allemaal voor? Wasbare luiers zijn zo’n voorbeeld. Er gaat geen stinkende luier meer in een wegwerpzak. Dat maakt al een wereld van verschil. De wandelingen naar de luiercontainer hoef ik niet meer uit te stellen, want die zijn er niet meer!”

Dit klinkt te mooi om waar te zijn. Je kind kan de was doen?

“Gemak vind ik het allerbelangrijkste. Maar wasbare luiers kosten wel wat meer tijd en werk. Zo koos ik voor buiten- en binnenbroekjes die je met drukknoopjes in elkaar moest klikken. Dat leek mij makkelijk. Maar alles vastklikken duurt altijd even. Met een beweeglijke dreumes is dat soms net een judowedstrijd. Die vriendin van mij heeft wasbare luiers met inleggers die je achter een bepaald flapje moet steken. Zoiets werkt volgens mij sneller bij het aantrekken.”

Maar als dat nu het enige is... Was het verder alleen maar rozengeur en maneschijn? Wat vond je minder aan de wasbare luiers?

“Bij het uitzoeken heb ik vooral gelet op het absorberen, dus vocht opnemen. Hoe goed doen de wasbare luiers dat en hoe snel? Ik keek minder naar gebruiksgemak. Dat zou ik voortaan anders doen bij het aankopen. Zo moet je bij alle wasbare luiers rekening houden met wassen en opruimen. Daar gaat nu eenmaal tijd in zitten.”

Goed om op te letten. Het zal wel een overgang zijn geweest van wegwerp naar wasbaar. Wat vond jij het grootste verschil tussen de twee?

“De wasbare luiers die ik gebruik vangen minder op dan wegwerpluiers. Daardoor moeten ze sneller verschoond worden. Maar dat ligt ook aan mijn keuze voor luierstof. Die bepaalt hoeveel een luier opneemt. Met de juiste informatie kom je ver. Daarmee maak je een bewuste keuze, raak je gauw gewend aan wasbaar en winnen de voordelen het.”

Maar je wilt onze inwoners vast op weg helpen. Waar kunnen zij op letten als ze aan wasbare luiers willen beginnen? Welke tips heb jij voor ze?

“Lees je in! Bezoek verschillende websites en lees over alle materialen. Hier zijn ook handige schema’s van te vinden met voor- en nadelen per stof. Bedenk wat voor jou belangrijk is. Gemak of absorberen? Snelle opname of veel opname? Lees je goed in en vraag naar ervaringen van anderen voordat je iets in huis haalt.”

En om af te sluiten, hoe trek je die laatste twijfelaar over de streep?

“Wil je ervoor gaan? Doe het dan liefst meteen! Milieu is belangrijk, maar kosten ook. Wasbare luiers zijn duurder in het begin, maar uiteindelijk veel goedkoper. Gebruik je direct vanaf de geboorte van je kindje wasbare luiers? Dan merk je dat natuurlijk het beste. Je geeft dan niet eerst honderden euro’s uit aan wegwerp, om vervolgens over te stappen op wasbaar. Bespaar jezelf die dubbele kosten!”