Groen nieuws! Na een geslaagde test toveren we alle kale boomspiegels in Waspik en Sprang-Capelle om tot groene tuintjes. Deze stukjes grond rondom bomen op de stoep hielden we tot nu toe altijd kaal. Maar nu laten we de natuur zijn gang gaan en onderhouden we ze alleen als dat nodig is. Dit helpt de bomen gezond te houden. Maar ook om de biodiversiteit te vergroten en problemen zoals de eikenprocessierups te verminderen.
 

Waarom groene boomspiegels?

Tot nu toe waren de boomspiegels bedekt met kaal zand. De wilde planten die daar groeiden haalden we weg. Samen met het zand. Hierdoor kwamen de wortels van de bomen bloot te liggen en raakten ze beschadigd. Ook verdwenen er voedingsstoffen uit de grond, waardoor er geen bodemdiertjes meer leefden.

Nu laten we de natuur zijn gang gaan. Boomsoorten die takjes laag bij de grond ontwikkelen, mogen die laten groeien tot een soort haagje. Bij andere bomen laten we wilde planten groeien, wat insecten aantrekt en zo ook vogels. We maaien alleen als planten hoger worden dan 30 cm.

Waarom geen nieuwe bloemen en planten?

We planten bewust zelf geen bloemen of andere planten in de boomspiegels. Die overleven het namelijk vaak niet. De boom zelf heeft al veel water en voedingsstoffen nodig. Wilde planten die er van nature groeien, kunnen dat beter aan dan nieuw geplante plantjes.

Wat doen we nog meer?

Dit initiatief is onderdeel van een breder plan om de natuur meer ruimte te geven in onze omgeving. Zo laten we bladeren vaker liggen in plantsoenen, snoeien we struiken minder als ze in bloei staan, en gaan we delen van grasvelden in woonwijken tot kruidenweides omtoveren.

De proef met de groene boomspiegels rollen we de komende maanden verder uit in Waspik en Sprang-Capelle. Daarna gaan we ook in Waalwijk voor groene boomspiegels zorgen.