Hans neemt je mee in alle tips voor het zelf verbouwen van eten in de eigen tuin! Je kan al snel beginnen met wat makkelijke dingen.

Hallo Hans, wie ben je?

Ik zit in het bestuur van Volkstuin de Goede Aarde. Al 15 jaar lang verbouw ik mijn eten samen met vele anderen. We hebben zo’n 80 tot 90 tuinen, waarvan de grootste een oppervlakte van 200 vierkante meter hebben. Bij onze volkstuin proberen we alles zo goed mogelijk te onderhouden en zo min mogelijk met bestrijdingsmiddelen te werken. Daar houden we vanuit het bestuur dan ook toezicht op.

Kom vooral een keer kijken! Op zaterdag(ochtend) is het altijd het drukst, er is altijd wel iemand bereid voor een praatje.

Ik wil zelf iets gaan verbouwen. Hoe begin ik daarmee?

Er zijn bijna altijd wel mogelijkheden om zelf iets te verbouwen. Of je nou een grote of kleine achtertuin hebt, of alleen een balkon. Als je een stukje grond kunt vrijmaken dan krijg je het beste resultaat, maar je hebt ook genoeg mogelijkheden in een pot.

Wil je in je tuin beginnen? Leuk! Het kan zijn dat je grond nog wat hard is. Spit deze daarom eerst goed om. Daarna hoef je het niet meer om te spitten, alleen maar los te breken. Zorg wel dat je de grond voldoende voeding geeft.

Hoe kan ik de grond het beste voeden?

De eerste keer verwerk je oude stal- of paardenmest (minstens een half jaar oud) door de grond heen, je kan er ook een beetje turf bij doen. Als je ooit al een keer de grond hebt gevoed dan gooi je nieuwe compost of mest boven op de grond. Het trekt dan vanzelf de grond in, zo gaat het in de natuur namelijk ook. Gebruik trouwens geen kunstmest!

Wat kan ik planten?

In de losse grond kan je veel plaatsen. Het ligt vooral aan het moment in het jaar!

  • Voorjaar: wortels, uien, peultjes, doperwten, lente-uitjes, bloemkool, rodekool, spitskool.
  • April: aardappelen, prei.
  • Mei (na 15 mei): bonen, komkommer, courgette, tomaten, paksoi, paprika, augurken.
  • Half juli: boerenkool, spruitjes.
  • Oktober: knoflook.

Knoflook kan je binnenkort dus planten! Koop gewoon wat in de winkel. Plaats een teentje onder de grond, met een heel klein puntje boven de grond. Zet ze 15 centimeter uit elkaar, in juni of juli heb je dan heerlijke nieuwe knoflook.

Wat is makkelijker om te planten?

Sla, tomaat of komkommer. Die kan je ook in een pot plaatsen! Ze hebben wel veel water nodig. Bij tomaten en komkommer kan je een stokje erbij plaatsen, om de plantjes aan vast te binden zodat ze stevig blijven staan. Mijn tip: begin niet meteen met aardappelen. Die zijn een stukje moeilijker te verbouwen. Je kunt beter eerst wat ervaring opdoen.

Wat moet ik absoluut niet doen?

Te veel of te weinig water geven. Als je te weinig water geeft gaan je planten dood, als je te veel geeft worden ze verwend. Planten moeten de diepte in met hun wortels om water te zoeken, daarvan worden ze steviger. Er is altijd een balans die je moet zoeken. Valt er heel veel water in een korte periode? Kijk dan of je de grond (tijdelijk) kan overdekken.

Heb je nog meer tips?

Natuurlijk! Hier komen ze:

  • Zet wortels en uien bij elkaar, de vliegen die erop afkomen houden niet van elkaar… dus dan heb je minder last van gedierte!
  • Gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Als je iets geeft, geef dan een natuurlijk gif.
  • Probeer je eigen compost te maken, vergeet niet je compost soms even om te scheppen.
  • Planten hebben ook licht nodig! Zorg voor extra licht door bijvoorbeeld een UV-lamp boven de zaaiingen te zetten.
  • Heb je weinig grond? Plant dan aardappels maar één keer in de drie jaar. Heb je meer ruimte? Plaats ze dan om de drie jaar in een ander vak. Maak bijvoorbeeld vakken van drie bij drie meter. Zo voorkom je fytoftra (een ziekte) en aaltjes in de grond. Je kan ook resistente poters (aardappelen die je gaat zaaien) kopen om dit te voorkomen.
  • Kom een keer langs bij de volkstuin! Wij sparren graag een keer met je. Je kan je ook altijd inschrijven voor de wachtlijst om een volkstuin te krijgen.

Volkstuinders Vereniging Waalwijk(externe link)