“Kijk, dit kunnen we van jouw vlag maken.”

Heeft je bedrijf een nieuwe huisstijl? Is je coronaproof evenement voorbij? Kortom, zijn al die gebruikte vlaggen, spandoeken en banieren niet meer nodig? Dan kun je ze natuurlijk weggooien. Maar John en Esselyne Nieuwenhuizen denken daar anders over en hebben allerlei mooie ideeën. “Ziet het er nog netjes uit en kan je er nog iets mee? Dan hergebruiken we het.” 

Fris en fleurig

Een tas gemaakt van vlaggenstof, met hengsels en al. Er ligt een lichtblauw exemplaar op tafel. In een fleurige voorjaarskleur en met figuren in frisse tinten. “We wilden iets nuttigs, een gebruiksartikel. Daarom kozen we voor een tasje”, legt Esselyne uit. Het lijkt op zo’n linnen tas die je veel ziet, maar dan glanzend en uniek. “We verkopen ze niet, we geven ze alleen maar mee.” John vult aan: “Zo’n tasje maken is best veel werk, terwijl de stof al is betaald. Maar daar gaat het niet om: het is de gedachte erachter.” Hoe reageren klanten? Esselyne: “Die zijn vaak enthousiast als ze een tas meekrijgen. Ik leg dan uit dat de vlag op een evenement, beurs of festival heeft gehangen.”


Van Koningsdag tot Hofleverancier

Nieuwenhuizen Vlaggen & Masten bestaat alweer 128 jaar. Het familiebedrijf in Sprang-Capelle hield zich vroeger bezig met textiel en woninginrichting. Tegenwoordig richten John en Esselyne Nieuwenhuizen zich op vlaggen, vlaggenmasten en pvc-spandoeken. Denk aan de wapperende doeken bij de supermarkt en woonboulevard, maar ook die bij evenementen. Zo verzorgde Nieuwenhuizen bijna alle aankleding voor Koningsdag 2017 in Tilburg. Van banieren tot dranghekdoeken. “Zowat alles wat oranje was, kwam van ons”, vat John samen. In datzelfde jaar kreeg het bedrijf het predicaat Hofleverancier. Mooi, maar wat als het feest voorbij is en er blijft een oase van oranje over?

De kliko in

“Na Koningsdag ging er een gigantische hoeveelheid materiaal de kliko in”, vertelt John. “En dan staan er hier dozen vol met vlaggen.” Esselyne gaat verder: “Dus toen dachten we: dit gaat helemaal nergens over. Die vlaggen hangen één keer bij het evenement. Er staat een datum op, dus die kun je niet opnieuw gebruiken.” Bij Nieuwenhuizen maken ze nu al zo’n vier jaar tasjes van gebruikte vlaggen. Dat doen ze met Samen Top. “Jongeren met een handicap die ons daarbij hielpen. Ze zaten zelf achter de naaimachine, dat vonden ze geweldig! Maar toen kwam het stil te liggen vanwege corona. We doen het nu zelf en vullen de verloren uurtjes ermee op.”

Geen plastic meer

Maar waarom juist tasjes? John legt uit: “Het begon eigenlijk met het verbod op gratis plastic tassen. Toen was de link snel gelegd: daar hebben we nog geen tien minuten over nagedacht. Zo kwamen we erop om tasjes te maken van oude vlaggen. Ook om te gebruiken als bewaartas. Mensen nemen ze overal mee naartoe, zodat ze altijd een tas bij zich hebben.” Esselyne vat het mooi samen: “Geen plastic meer? Dan kunnen we beter onze stof gaan gebruiken.” Volgens John gaat het nog een stap verder. Soms heeft de klant namelijk zelf een verzoek: “Voor het EK vrouwenvoetbal maakten we tasjes. Die gaf de klant later aan vrijwilligers mee als bedankje. Dan werkt ‘t, vinden wij.”

Mondkapjes, vlaggenlijn en standaardjes

Maar het blijft niet bij tasjes van oude vlaggen. Esselyne: “Afgelopen jaar hebben we mondkapjes gemaakt.” John haakt in: “Aannemersbedrijf Van Wijlen had heel veel doeken over van beurzen. Zij kwamen op het idee om die te gebruiken voor mondkapjes.” Alle medewerkers kregen er een aantal, herinnert John zich. “Vijf, voor elke dag één”, voegt Esselyne toe. “Mooi om te laten zien dat we ook nu iets doen met hergebruik.” En wat te denken van vlaggenlijn: die typische slingers aan een koord. “Voor feestjes. Die driehoekjes kun je van oude stukjes vlag maken. Dan heb je ’s wat anders dan de standaardkleuren. Het is vrolijk en het is gerecycled.”

Esselyne: “We hebben ook een standaardje voor je telefoon. Gemaakt van vlaggenstof en ook weer opgevuld met oude vlaggen. Het staat eigenlijk altijd op mijn bureau.” John wil klanten ook op ideeën brengen: “We laten ze zien: ‘Kijk, dit kunnen we van jouw vlag maken’. En soms slaat het aan bij een klant.”

Gerecyclede PET-flessen

Maar waarom niet gewoon gebruikte vlaggen recyclen? Dan hoef je geen tasjes meer weg te geven. “Vlaggenstof kan nog niet goed worden gerecycled”, meldt John. “Er bestaat al wel vlaggenstof van gerecyclede PET-flessen. Een stuk milieuvriendelijker, zou je zeggen. Maar de klant wil niet altijd tien tot twintig procent meer betalen. Het oogt en voelt namelijk precies hetzelfde. Bij één op de 50 orders wordt er naar gevraagd.” Volgens Esselyne blijft het een lastige keuze: “Ga ik voor duurzaam of voor lagere kosten?” John blijft positief: “Als vlaggen straks gerecycled kunnen worden, zetten we hier een container neer. Desnoods brengen we die zelf naar een centraal punt. Maar dan kunnen we wel het cirkeltje rond maken.”

Op dat moment komt er een klant binnen. Hij krijgt een fleurig tasje bij zijn aankoop en loopt tevreden weer naar buiten.