In de Mendelssohnstraat in Waalwijk groeit en bloeit het weer. En dat komt door een mooi buurtinitiatief. Inwoners wilden een vrolijker en kleurrijker straatbeeld en meer ruimte voor beestjes en biodiversiteit. Samen kwamen we tot een plan. En het resultaat is prachtig. 

Wat hebben we gedaan?

  • De laurierstruiken hebben we laten staan. Deze waren nog van goede kwaliteit. We laten ze voortaan wel iets hoger groeien. Zo kunnen er diertjes onder schuilen.
  • We hebben hoge struiken geplant die mooie bloemen krijgen of bessen die vogels kunnen eten.
  • Op de hoeken van de grasvelden hebben we forsythia’s geplant. Deze hebben van februari tot en met april uitbundige gele bloemen. Ze luiden het voorjaar en Pasen prachtig in.  
  • Bij de kruising met de Richard Wagnerstraat hebben we twee nieuwe Magnolia bomen in het gras geplant. In april kunnen we genieten van hun roze bloemen. 
  • Afgevallen bladeren en snoeiresten laten we voortaan liggen. Dit zijn goede voedingstoffen voor de planten. Ook kunnen bodemdiertjes en egels zich hierin heerlijk nestelen.

Wat gaan we nog doen?

De buurt wil ook heel graag dat we de grasvelden aanpakken. Hoger, kruidenrijk gras, of bloembollen is hun voorstel. Dan hebben vlinders en bijen daar ook iets te eten. Dit plan hebben we nog niet uitgevoerd. Want we zijn bezig om te kijken hoe we alle grasvelden in de gemeente kunnen verbeteren.

Wat kun je zelf doen?

Ook in je eigen tuin of op je balkon kun je helpen om meer plekjes te maken waar dieren kunnen leven. Plant bloemen, struiken en bomen. Bloemen geven insecten eten en struiken en bomen geven ze een veilige plek om te schuilen. Laat wilde kruiden groeien, zelfs in je gras en tussen je andere planten. Deze zijn belangrijk voor insecten, en insecten zijn weer belangrijk voedsel voor vogels en kleine dieren. Laat bladeren, takjes en snoeiafval op de grond liggen. Hierdoor hebben kleine dieren voedsel en een schuilplaats. De resten zullen op natuurlijke wijze vergaan en de voedingsstoffen komen terug in de grond voor je planten.

Heb je een goed idee voor jouw buurt of wijk? 

Laat het ons weten via meedoen@waalwijk.nl