Wegwerpluiers die na één keer gebruiken in de container belanden. Jaarlijks goed voor zo’n vijf procent van het totaal huishoudelijk restafval in Nederland. Gelukkig bieden wasbare luiers de uitkomst! Maar alleen voor het milieu, of ook voor de dragers en hun ouders? We vroegen het twee moeders uit de gemeente. Zij testten dit jaar wasbare luiers met hun kleintjes. Nu delen ze hun ervaringen. Eerst is het de beurt aan Sandra.

“Ik was altijd al benieuwd naar wasbare luiers, al leek het mij een heel vies idee. En ik vond ze te duur om zelf aan te schaffen en te gaan testen.”

Maar dat is vast niet alles, toch?

Ik denk dat veel mensen dachten zoals ik: gatver! Hopelijk helpen mijn ervaringen om wat vragen van hen te beantwoorden. En wie weet wordt zo de drempel wat lager om het toch eens te proberen. Want een beter milieu begint nu eenmaal bij jezelf.”

Sandra is 38 jaar en woont in Waalwijk samen met Arjen en drie kinderen. De vierde is op komst. Ze werkt voor de GGD als eerste verantwoordelijke bij de vaccinatielocatie in Waalwijk.

“De vierde wordt eind januari verwacht. Al die tijd ben ik nog niet uit de luiers geweest. Er gaan heel wat kilo’s aan luiers doorheen, dat weet ik als geen ander. Voor het milieu en voor mijn portemonnee leek het me daarom interessant om de wasbare luiers te testen. Ik vind duurzaamheid belangrijk, maar doe er nog te weinig mee. Nu er veel gebeurt rond klimaat en milieu, wil ik er wat meer bij stilstaan.”

Dat heb je gedaan: negen maanden lang testte je voor onze inwoners wasbare luiers, samen met je kindje. Hoe kijk je nu terug op die periode en het testen?

“In het begin was het wel klungelen. Hoe leg je het inlegvel goed in de luier? Het verschonen ging toen ook nog wat onhandig. Daar heb ik aardig wat bij gevloekt. Maar ik ben blij dat ik de wasbare luiers eens kon testen. Ik gebruik ze nu gecombineerd met wegwerpluiers.”

Bij wasbare luiers vervang je alleen de inlegvellen. De luier zelf gaat dus in de was. Dat scheelt nogal in het afval of niet? Welke voordelen zijn er nog meer voor jou?

“Minder afval betekent minder ritjes naar de luiercontainer! Met wegwerpluiers gooi je heel wat kilo’s weg. Elke week lopen we naar de luiercontainer met een zak die eigenlijk al te zwaar is om te dragen. Wasbaar scheelt ook in de portemonnee. In het begin is het een kleine investering, maar die had ik er in twee maanden al weer uit. En ze zien er zo leuk uit! Zoveel leuke en mooie luiers, en makkelijk te verstellen in grootte.”

Dit klinkt te mooi om waar te zijn. Waar hebben we het dan over met die investering?

De inlegvellen koop ik per 300 stuks voor 12 euro. Dat scheelt enorm met wegwerp. Reken je mee? Per maand gebruik ik die ongeveer 120. Er zitten er 23 in een pak, dus ik heb zes pakken nodig. Een pak kost 10 euro, dus 60 euro per maand in totaal. Voor wasbare luiers ben ik, ruim gerekend, zo’n 6 euro per maand kwijt. Da’s tien keer zo weinig! Hoe blij wordt jouw portemonnee hiervan? De mijne heel erg blij!”

Jouw portemonnee wel, maar jijzelf dan? Was het echt alleen maar rozengeur en maneschijn? Wat vond je minder aan de wasbare luiers?

“Ik merkte dat mijn dochtertje Sam niet alle broekjes meer aan kon. Door de wasbare luier kreeg ze een vrij dikke kont, waardoor kleding lubberde. En het kan aan mij liggen, maar doorlekken was ook wel een punt. Grote boodschappen bezorgde me soms ellende. Opa’s en oma’s hadden hier ook last van. Daarom besloot ik een wegwerpluier te gebruiken op opa-en-oma-dag. Ook bij een dagje Efteling is een wegwerpluier een stuk makkelijker. Dan hoef ik niet steeds van alles mee te sjouwen.”

Goed om rekening mee te houden. Het zal wel een overgang zijn geweest van wegwerp naar wasbaar. Waar moest jij het meeste aan wennen?

“De boosters. Die nemen extra vocht op, wat soms handig kan zijn. Maar ik heb er soms nog steeds ruzie mee. Ze verschuiven makkelijk. Bij één merk zit de booster mooi in de luier geklikt. Een kwestie van klikken en klaar, en alles blijft goed op z’n plaats. Zoiets moet iedereen zelf uitvinden en proberen.”

Maar je wilt onze inwoners vast op weg helpen. Waar kunnen zij op letten als ze aan wasbare luiers willen beginnen? Welke tips heb jij voor ze?

“Schaf niet gelijk een berg aan, maar kijk of het bij je past. Kies bijvoorbeeld een starterspakket. Zo kom je erachter welke luier voor jou prettig werkt en voor de kleine ook goed zit. Zorg wel voor goede boosters: die zijn iets duurder, maar bieden zeker profijt. Ben je eenmaal om? Op internet staan instructiefilmpjes, superhandig! Dan zie je precies hoe het allemaal werkt.”

En om af te sluiten, hoe trek je die laatste twijfelaar over de streep?

“Zit je in de luiers, wil je minder afval produceren en juist meer geld overhouden? Dan raad ik je wasbare luiers aan. Het gatver-idee dat ik me voorhield valt reuze mee. Uiteindelijk gaat het ook om je eigen kind.”

Daarover gesproken: wat ga je doen als straks de vierde komt? Wegwerp of wasbaar?

“Grotendeels wegwerp, maar zeker ook wasbaar.”