Samen gaan we voor een duurzaam Waalwijk. Ook als bewoner en beheerder van een monument kun je veel winnen door je pand te verduurzamen. Dat lijkt misschien een lastige opgave, maar er is genoeg hulp om te kijken naar alle mogelijkheden. Het Restauratiefonds biedt een vergoeding voor de eerste stappen.

Wat is het Restauratiefonds?

Al sinds 1985 richt het Restauratiefonds zich op het behouden van monumenten. Het fonds heeft al 13.000 monumenten kunnen restaureren en verduurzamen.
De organisatie bestaat uit een team van 60 personen die jou als monumenteigenaar zo goed mogelijk ondersteunen bij de financiering.

Samenwerking met DuMo-adviseurs

Het Restauratiefonds werkt samen met Duurzame Monumenten (DuMo)-adviseurs. Deze adviseurs voldoen aan alle duurzaamheidsrichtlijnen die Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) heeft opgesteld. Zo krijg je altijd het juiste advies en geen problemen achteraf.

Ik wil gaan verduurzamen

Goed om te horen! Om je monument te verduurzamen schakel je een DuMo-adviseur in.
Deze adviseur kijkt in verschillende duurzaamheidsadviezen mee naar alle mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw monument. Zo zijn er drie verschillende adviezen.

  1. Quickscan (niveau 1)
  2. Haalbaarheidsonderzoek (niveau 2)
  3. Maatwerkadvies (niveau 3)

Meer over de adviezen(externe link)

Wanneer krijg ik een vergoeding?

Dat ligt aan wat voor monumentaal pand je beheert.

  • Beheer je een rijksmonument? Dan wordt er 50% (max. €500,00) van de Quickscan vergoed. Op de andere adviezen zit geen vergoeding.
  • Beheer je een gemeentelijk monument, provinciaal monument of overig beschermd erfgoed? Dan geldt dezelfde vergoeding voor de Quickscan (50% met een maximum van €500,00). Ook kan je een vergoeding van maximaal €1.750,00 krijgen voor het haalbaarheidsonderzoek of het maatwerkadvies.
    • LET OP! Er kan maar één vergoeding per aanvrager worden vergoed. Als je gebruik wilt maken van de vergoeding voor het haalbaarheidsonderzoek of het maatwerkadvies kan je dus geen vergoeding voor de quickscan aanvragen.

Aanvraagformulier(externe link)

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Restauratiefonds.

Het Restauratiefonds(externe link)