Wat doe jij met je regenwater? Je kunt het natuurlijk opvangen in oude melkflessen. Dan verkoop je het voor grof geld als mineraalwater. Wat ook kan is het regenwater afkoppelen. Zo kun je er iets nuttigs mee doen op je eigen grond. Fabiënne adviseert onze inwoners hierover. Zij is onze regenwatercoach. “Er is vaak van alles mogelijk! Dat maakt mensen enthousiast.” 

Voordat we het over afkoppelen gaan hebben, eerst even een voorstelrondje. Wie ben je? 

Fabiënne: “Ik ben 29 jaar, kom uit de provincie Utrecht en heb hydrologie gestudeerd. Dus ik weet het één en ander over waterstromen, onder en boven de grond. Eerder werkte ik bij een adviesbureau in Tilburg. Maar ik wilde dichter bij de mensen staan. De projecten zien waar ik mee bezig ben, en echt iets kunnen doen voor inwoners. Zo ben ik bij de gemeente Waalwijk terechtgekomen.”  

Waar komt die passie voor water en klimaat vandaan? 

Fabienne: “Water is veranderlijk, dat maakt het zo leuk. Het ene jaar kamp je met droogte. Het volgende jaar zijn er juist overstromingen. Dus het kan enorm verschillen, maar we zullen overal mee aan de slag moeten. Zand in de bodem verandert bijvoorbeeld niet zo snel, tenzij je met een graafmachine bezig gaat. Maar water is constant in beweging. Er komt veel bij kijken om daar op in te spelen.” 

Het afkoppelen van regenwater helpt daarbij. Maar wat is afkoppelen precies? 

Fabiënne: “Afkoppelen is het scheiden van schoon regenwater en vuil afvalwater. Je zorgt ervoor dat het regenwater dat op jouw grond valt, daar ook blijft. Het wordt niet onnodig weggevoerd door het riool. En dat is goed voor al het groen in je eigen omgeving.” 

Waarom is het zo belangrijk? De gemeente heeft er zelfs twee coaches voor! 

Fabiënne: “Door af te koppelen ga je wateroverlast tegen. Vangt het riool al het regenwater op? Dan kan het bij een fikse bui zomaar overstromen. Aan de andere kant verdroogt je tuin na afkoppeling niet zo snel. Je gebruikt het regenwater immers op de plek waar het valt. En je bespaart water! Je wapent je dus tegen zowel droogte als wateroverlast.” 

Fabiënne: “Als gemeente kunnen we niet al het water zelf afkoppelen. Soms is er niet genoeg plek om het regenwater in de openbare ruimte op te vangen. Denk aan kleine of smalle straatjes. Daarnaast is de meeste grond in Waalwijk in bezit van onze inwoners. We willen met hen meedenken over wat er kan.” 

En wat kunnen onze inwoners allemaal doen om het regenwater af te koppelen?  

Fabiënne: “Er is zoveel mogelijk. Afkoppelen is makkelijk en leuk! Het begint allemaal bij je eigen situatie. Hoe woon je? Hoe ziet je tuin eruit? Ik kwam eens bij mensen met een gat in de tuin onder een trampoline. Eigenlijk een natuurlijke wadi waar water doorheen kan stromen. Een wadi is een greppel die het water filtert en doorlaat. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte. Een makkelijke oplossing dus.” 

Fabiënne: “Soms hoef je alleen wat tegels uit de tuin te halen en een verlaging maken. Zo simpel kan het zijn. Wij gaan soms naar inwoners toe om te kijken. Maar vaak bellen we, en kijken we mee via een luchtfoto. Of mensen sturen zelf foto’s op. Zo denken wij mee over wat er allemaal kan.” 

En dat niet alleen. Er is ook een subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Hoe zit dat? 

Fabiënne: “Afkoppelen levert zoveel op! Daar willen we onze inwoners graag bij helpen. Dat doen we bijvoorbeeld met de afkoppelsubsidie. Heb je een goed plan om het regenwater bij jou af te koppelen? Dan kun je een vergoeding krijgen om jouw plan uit te voeren.  Er zijn bij ons al ongeveer 100 aanvragen gedaan in minder dan een jaar tijd.” 

Fabiënne: “Je kunt de aanvraag doen via onze website. Daar vul je je gegevens in en leg je uit wat je wilt doen. Tip: geef vooral zoveel mogelijk informatie! De aanvraag komt bij mij binnen. Vaak bel of mail ik met extra vragen of tips. Koppel je in je aanvraag net te weinig vierkante meters af? Dan wijzen we hem niet meteen af. Misschien kun je nog ergens een paar vierkante meters vandaan halen.”  

Er wordt dus al heel wat afgekoppeld in onze gemeente. Wat is het leukste voorbeeld dat je bent tegengekomen? 

Fabiënne: “Een paar enthousiaste inwoners hadden een ondergronds systeem gemaakt. Gewoon met een oud stuk buis met een kous eroverheen getrokken. Het water werd dan door die buis geleid. Verderop hadden ze nog een verlaging. Twee systemen dus! Deze mensen wilden zoveel mogelijk afkoppelen, mooi om te zien!” 

Advies nodig van onze regenwatercoach? 

Wil jij ook persoonlijk advies van Fabiënneover het afkoppelen van regenwater? Laat het haar weten. 

Telefoon: 0416 - 683456
E-mail: afkoppelsubsidie@waalwijk.nl

Meer informatie over het afkoppelen en over de subsidie? Kijk op de pagina Slim omgaan met water.