Regio Hart van Brabant op koers met energie- en klimaatdoelen
De regio Hart van Brabant ligt goed op schema voor haar energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage REKS 2025, die op 11 juli verscheen.
Wat is de REKS?
De REKS is de Regionale Energie- en Klimaatstrategie van Hart van Brabant. Hierin staat hoe we als regio:
- energie kunnen besparen;
- duurzame energie kunnen opwekken;
- en onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.
De gemeente Waalwijk maakt deel uit van de regio Hart van Brabant en werkt in de REKS samen met 8 andere gemeenten, 3 waterschappen, lokale energiecoöperaties, woningcorporaties en natuur- en milieuorganisaties. Samen zorgen we voor een veilige en leefbare regio, nu en in de toekomst. We willen dat iedereen hier prettig kan wonen, werken en leven. Ook als het klimaat verandert.
Met de REKS dragen we bij aan de landelijke en lokale klimaatdoelen: in 2030 willen we landelijk 55% minder CO₂ uitstoten dan in 1990. In Waalwijk willen we in 2030 minimaal de helft van onze energiebehoefte zelf duurzaam opwekken.
In Hart van Brabant kijken we verder dan alleen energie. We koppelen klimaat en energie aan elkaar. Daarom heet onze strategie REKS, en niet RES zoals in andere regio’s. Kijk voor meer informatie op: regio-hartvanbrabant.nl/REKS.
Vooruitkijken naar 2040 en 2050
We richten ons als regio en gemeente nu op 2030, maar kijken alvast naar de periode daarna. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van ons energiesysteem in 2040 en 2050. We kijken daarbij naar:
- nieuwe energiebronnen, zoals waterstof en groen gas;
- de gevolgen voor onze omgeving;
- belangrijke plekken in het energienetwerk (knooppunten);
- nieuwe combinaties, zoals windturbines boven nieuw bos, een voorbeeld van hoe klimaat- en energieplannen samen vorm kunnen krijgen.
“De Voortgangsrapportage 2025 laat zien dat we op koers liggen met de REKS-doelstellingen tot 2030. We blijven echter alert op extra kansen om onze doelen te halen. Ook duurzame warmte wordt een steeds belangrijker thema voor de regio. Daarom ondersteunen we gemeenten actiever bij het isoleren en aardgasvrij maken van gebouwen,” aldus Eric Logister, bestuurlijk opdrachtgever van het REKS-programma.
Groei van duurzame opwek
Eén van de doelen uit de REKS (bod 1.0) is het opwekken van 1 terawattuur (TWh) duurzame elektriciteit in 2030. Ondanks beperkingen vanuit Defensie (zoals laagvliegroutes en radarzicht), verwachten we dit doel te behalen.
In gesprekken met Defensie is duidelijk geworden dat binnen de zoekgebieden voor energiehubs voldoende ruimte is voor windturbines.
De gemeente Waalwijk heeft al flinke stappen gezet. Voor windpark Buitenpolders loopt op dit moment de uitvraag (tender) om een ontwikkelende partij te selecteren. Ook voor de windmolens op Haven 8 Oost/Ecopark wordt een soortgelijk proces gestart. Deze ontwikkeling volgt op een later moment en gebeurt tegelijk met de afronding van de gebiedsontwikkeling voor Haven 8 Oost.
In andere energiehubs voeren gemeenten samen met het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS verkenningen uit voor het realiseren van windturbines. Tegelijkertijd onderzoeken we aanvullende windlocaties voor na 2030, onder andere boven nieuwe bosgebieden in het zuiden van de regio.
De opwek van duurzame zonne-energie groeide de afgelopen jaren sterk. Deze groei neemt af door de drukte op het energienetwerk (netcongestie). Toch verwacht de regio in 2030 zo’n 1,2 TWh duurzame stroom op te wekken.
Steeds meer aandacht voor warmte
Naast het opwekken van elektriciteit werkt de regio aan energiebesparing en het duurzaam verwarmen van onze woningen en gebouwen. De gemeenten maken hiervoor een eigen warmteprogramma, maar werken regionaal samen via het Programmaplan Regionale Warmtetransitie. De focus ligt op:
- het isoleren van woningen;
- nieuwe warmtebronnen als aquathermie en geothermie;
- en hulp voor inwoners en bedrijven bij de overstap naar aardgasvrije oplossingen.
Daarnaast verkennen we samen met de provincie en netbeheerder Enexis de mogelijkheid om publieke warmtebedrijven te starten. In Tilburg is vanaf 1 juli al een publiek warmtebedrijf actief.
Energie en klimaat samen aangepakt
In de REKS combineren we de energietransitie bewust met klimaatadaptatie. Daarvoor hebben we een Regionale Klimaatagenda (pdf) gemaakt, In zes gebieden zijn projecten gestart om verdroging, wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Vaak in combinatie met het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees verder
Wil je meer weten over de strategie of de voortgang? Bekijk dan De Voortgangsrapportage 2025 hieronder of ga naar de website: