Gratis je banden op de juiste spanning? Gebruik de Slimme Bandenpomp. Je vindt hem op parkeerterrein De Els Noord aan de Mr. Van Coothstraat in Waalwijk.

De bandenpomp is voor iedere automobilist, 24 uur per dag, gratis te gebruiken. Hij laat direct zien hoeveel euro je bespaart. En dat blijkt al snel € 21,50 per keer te zijn. Het regelmatig meten en zo nodig oppompen van je banden levert veel voordelen op. Niet alleen een besparing in brandstof, banden en CO2. Het draagt ook bij aan het verlagen van de fijnstofuitstoot en een betere verkeersveiligheid door een kortere remweg.

Gevolgen onderspanning

Banden lopen altijd langzaam leeg waardoor in Nederland meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning rijdt. Dat kost jaarlijks ca. 200 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 400 miljoen kg extra CO2 uitstoot. Daarnaast maakt rijden met een te lage bandenspanning autorijden duurder; een auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband.