Door vaker de fiets te pakken wordt onze leefomgeving schoner. En het is natuurlijk ook gezond. Maak het jezelf nog gemakkelijker door te kiezen voor snelfietsroutes. Fietspaden waarop je lekker door kunt fietsen met weinig obstakels. Ze zijn van rood asfalt en breed. Duidelijk herkenbaar dus. Snelfietsroutes die verbonden zijn aan de gemeente Waalwijk zijn de F261 (Tilburg – Waalwijk) en F59 (Waalwijk - ’s-Hertogenbosch).

Een prachtige rode loper voor fietsers tussen
Tilburg – Loon op Zand – Waalwijk

Als gemeente hebben we genoeg te bieden, maar in dit geval nét wat meer dan andere. Sinds de opening van de F261 ligt een gezondere leefstijl, minder verkeersdrukte en een beter klimaat namelijk binnen handbereik. Dus pomp je banden op, plan je route en sjees vanaf nu over de F261, een fietspad voor iedereen!

Snelfietsroute F261

Ontdek de route

De F261 is de nieuwste snelfietsroute in Brabant. De route is 16 kilometer lang en ligt voor een deel in onze gemeente. Met snelfietsroute wordt overigens bedoeld dat je prettig kunt doortrappen zonder dat je veel obstakels als stoplichten en drempels tegenkomt. Het tempo bepaal je natuurlijk zelf.

De route begint - of eindigt – bij Station Tilburg en loopt tot Waalwijk. Het overgrote deel bestaat uit vrijliggende fietspaden van 4,5 meter breed. De snelfietsroute kenmerkt zich als een soort lange rode sliert en is te herkennen aan de groene lijn die over bijna de hele route loopt. De weg kwijt raken is vrijwel onmogelijk.

Ten noorden van Tilburg loopt de route parallel aan de N261 langs de Loonse en Drunense Duinen, de kern van Loon op Zand, de Efteling, Kaatsheuvel tot de Meidoornweg in Waalwijk. In Waalwijk sluit deze route aan op de F59: de fietsroute naar ’s-Hertogenbosch.

Wil je meer weten en ervaren? In onderstaande interactieve video zie je alles over de F261. Kies een locatie en “fiets” vanachter je laptop of telefoon over het fietspad. Ontdek naast de snelfietsroute ook meteen de prachtige plekken die langs de route liggen!

Ontdek hier de route(externe link)

Ook voor mij?

De snelfietsroute is er voor iedereen. Voor werknemers die wat vaker de fiets willen pakken. Voor scholieren die niet afhankelijk willen zijn van het OV, voor recreanten die de trekpleisters langs de route willen bezoeken. Maar ook voor wielrenners die 16 kilometer achtereen lekker willen doorfietsen of voor shopliefhebbers die willen winkelen zonder de zoektocht naar een parkeerplaats.

Tot slot zetten we een paar voordelen voor je op een rijtje:

  • Reizen met de fiets in plaats van met de auto is beter voor het klimaat: er is ruim 15 keer minder CO2-uitstoot!

  • Vriendelijker voor de portemonnee. Je bespaart op benzine- en parkeerkosten.

  • Het is goed voor lichaam en geest. Bewegen draagt bij aan een gezonde leefstijl en een beter immuunsysteem. Maar ook mentaal boek je winst. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt daarover: ‘Wie zijn hersenen aan het werk zet, stimuleert ook de hersenschors en die remt ongewenste emoties af, zoals angst, stress en depressie.’

  • Samen fietsen is gezellig. Je kunt je verhaal kwijt, de dag vast doornemen of juist nabespreken. En voor een enkele scholier: nog even snel een overhoring voor je toets doen…

Snelfietsroute F59 

Snelfietsroute F 59 voert je langs de historische Halve Zolen spoorlijn, over de nieuwe fietsbrug door natuurgebied Baardwijkse Overlaat en langs Drunen naar ’s-Hertogenbosch. Ter hoogte van Drunen hoef je  niet meer door het dorp, maar ga je rechtstreeks over het nieuwe vrijliggende fietspad langs de A59. Op plekken waar je nu nog niet kunt fietsen, komt veel nieuwe fietsinfrastructuur.

Meer informatie over snelfietsroutes zoals de F261 en F59: sjees.nl/snelfietsroutes(externe link)