Is jouw woning nog niet goed geïsoleerd? Dan is het slim om daarmee aan de slag te gaan. Je bespaart dan op je energieverbruik, het wordt aangenamer in huis, je huis wordt meer waard én je draagt bij aan een beter klimaat. Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Dat scheelt geld.

Geld en verwarmingsknop

Subsidies

Er zijn subsidies beschikbaar voor verschillende doelgroepen. Het voordeel van subsidie is dat je dit krijgt en niet terug hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je maatregelen uitgevoerd hebt. Let daarbij goed op de voorwaarden die bij de subsidie horen. Vaak is het bijvoorbeeld een voorwaarde dat een professioneel bedrijf de maatregelen uitvoert. 

  • Subsidie voor woningeigenaren

    Deze subsidie heet ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE)’(externe link) en wordt aangeboden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je komt in aanmerking als je een koopwoning bezit en hier zelf ook woont. De subsidie is te gebruiken voor verschillende isolatiemaatregelen en voor bijvoorbeeld een warmtepomp en zonneboiler. Het subsidiebedrag verschilt per maatregel en de oppervlakte die je aanpakt, maar het kan oplopen tot 30% van de kosten bij meerdere maatregelen.

  • Subsidie voor VvE’s van appartementen

    Deze subsidie heet ‘Subsidieregeling Verduurzaming Verenigingen van Eigenaars (SVVE)’(externe link) en wordt aangeboden door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De subsidie is bedoeld voor het inschakelen van adviseurs en voor het uitvoeren van maatregelen zoals isolatie, ventilatie en aardgasvrij verwarmen. Wil je van deze subsidie gebruikmaken? Dan is een gratis oriënterend gesprek de eerste stap. Een adviseur legt dan alles uit over de subsidiemogelijkheden.

  • Subsidie voor monumenteigenaren 

    Deze subsidie heet ‘Subsidie advies verduurzamen monumenten’(externe link) en wordt aangeboden door Restaurantiefonds. Deze subsidie is bedoeld om de advieskosten voor het verduurzamen van jouw monument voor een gedeelte te vergoeden. De maximale vergoeding bedraagt 1.000 euro. Mooi meegenomen!

  • Subsidie voor particuliere verhuurders

    Deze subsidie heet ‘Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)’(externe link) en wordt aangeboden door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het subsidiebedrag is maximaal 6.000 euro per woning. Je komt in aanmerking als je een bestaande huurwoning bezit die je wilt verduurzamen.

Leningen

Behalve subsidies zijn er ook leningen voor het verduurzamen van je woning beschikbaar. Deze kunnen handig zijn als je zelf niet voldoende spaargeld hebt om je huis aan te pakken. De voorwaarden voor deze verduurzamingsleningen zijn gunstig. Een lening moet je wel terugbetalen, plus rente in de meeste gevallen.

  • Lening voor woningeigenaren (1)

    Deze lening heet ‘Stimuleringslening Toekomstgericht Wonen’ en is bedoeld voor woningeigenaren in de gemeente Waalwijk. De lening wordt door de gemeente Waalwijk ter beschikking gesteld. Het bedrag varieert van 2.500 tot 25.000 euro en is bedoeld om een bestaande woning te verduurzamen. Onder de 15.000 euro is de rente 1,9%, boven de 15.000 euro is de rente 1%.

  • Lening voor woningeigenaren (2)

    Deze lening heet ‘Energiebespaarlening Particuliere Woningeigenaren’(externe link) en wordt aangeboden voor Nationaal Warmtefonds. Het voordeel van deze lening is dat je ook in aanmerking komt als je ouder bent dan 75 of als je niet genoeg inkomen hebt om een lening af te sluiten. Heb je een koopwoning en een (gezamenlijk) inkomen dat niet hoger is dan 60.000 euro? Dan kun je tegen 0% rente geld lenen, zolang je inkomen niet stijgt. Je betaalt dan alleen het geleende bedrag terug. Ga je verhuizen en is er geen overwaarde? Dan wordt het geleende gedrag kwijtgescholden. 

  • Lening voor eigenaren van een Rijksmonument

    Deze lening heet ‘Duurzame Monumenten-Lening(externe link)’ en wordt aangeboden voor Restauratiefonds. Je krijgt een lage rente, namelijk 3% onder de marktrente, met een minimum van 1%. Met deze lening kunnen verschillende duurzame maatregelen getroffen worden. Een monumenteigenaar kan tussen de 2.500 euro en 100.000 euro lenen en een Vereniging van Eigenaren (Rijksmonumentale appartementen) tussen de 25.000 en 300.000 euro.

Meer weten of hulp nodig?

Zoals je hierboven leest is er erg veel mogelijk om jouw verduurzamingsplannen te betalen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er komen regelmatig nieuwe regelingen bij! Het is aan te raden om advies te vragen. Je kunt met je vragen en voor meer informatie terecht bij de energieloketten. Het fysieke energieloket is iedere zaterdag van 10.30 uur tot 12.30 uur geopend in de Bibliotheek Waalwijk. Het digitale energieloket kun je op ieder moment online bezoeken. Je vindt de energieloketten via deze pagina.

Naar de pagina over subsidies