De gemeente Waalwijk wil energiearmoede zoveel mogelijk voorkomen en beperken. Daarom zijn we met het project Energiemaatje gestart. Een Energiemaatje komt gratis bij je langs voor een luisterend oor, handige tips én voor het installeren van besparende maatregelen. Wil je weten of je in aanmerking komt en hoe het precies werkt? Bekijk dan het overzicht van vragen en antwoorden hieronder.

Hulp bij een hoge energierekening

Het lukt mij niet meer om rond te komen. Waar kan ik terecht voor een budgetadvies?

De preventiecoach van TeamWijZ (externe link) van de gemeente Waalwijk kan u helpen. De preventiecoach kijkt met u naar uw financiële plaatje. Misschien zijn er regelingen waar u wel recht op hebt maar die u nog niet gebruikt. U krijgt tips hoe u op sommige kosten kan besparen. De preventiecoach kijkt samen of en op welke manier u uw inkomsten en uitgaven in balans kan brengen.

Ik heb een minimum inkomen en een hoge energierekening. Is er een regeling voor financiële ondersteuning en waar kan ik deze aanvragen?

Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld voor de regeling energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen. In Waalwijk kan de energietoeslag aangevraagd worden tot 1 januari 2023. De energietoeslag bedraagt € 1.300 per huishouden. Baanbrekers voert deze regeling uit. Er is voor 2023 ook een energietoeslag aangekondigd. Hou daarom de website van Baanbrekers goed in de gaten.

Meer weten? Kijk op de website van Baanbrekers(externe link).

Het project Energiemaatjes

Wat is project Energiemaatje in Waalwijk?

Het project Energiemaatje is voor inwoners die wonen in een woning met een laag energielabel en een inkomen hebben op minimumniveau. De energiemaatjes geven energiebesparende tips en ondersteunen bij het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen om daarmee het energiegebruik omlaag te brengen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor ondersteuning van het project Energiemaatje?

U komt in aanmerking voor ondersteuning via Energiemaatje als u woont in een woning met laag energielabel en via Baanbrekers de Energietoeslag hebt ontvangen. Inwoners die in aanmerking komen voor hulp ontvangen hierover een brief met informatie.

Ik heb via Baanbrekers een energietoeslag ontvangen, maar ik heb geen brief van het project Energiemaatje ontvangen. Hoe kan dat?

Het klopt dat niet iedereen (tegelijk) een brief krijgt. Het project Energiemaatje is bedoeld voor inwoners die een laag inkomen hebben, maar ook wonen in een huis met een laag energielabel. Hierdoor hebben zij sowieso al te maken met hoge energielasten. Heeft u wel de energietoeslag gekregen en woont u in huis met een hoog energielabel dan ontvangt u de brief niet. Het project loopt van oktober 2022 tot 31 december 2024.  De brieven worden niet tegelijk gestuurd. Elk kwartaal ontvangt een vooraf geselecteerd postcodegebied een brief. Het is dus mogelijk dat u wel de energietoeslag heeft gekregen en u woont in een slecht geïsoleerde woning en dat u de brief dus later krijgt.

Ik heb een laag inkomen maar geen energietoeslag gekregen. Kan ik wel meedoen aan het project Energiemaatje?

Nee, dat is niet mogelijk omdat deelname aan project Energiemaatje en de energietoeslag is gekoppeld. Het is niet mogelijk om bij de gemeente Waalwijk of bij Baanbrekers in te schrijven om deel te nemen aan het project.

Ik heb de energietoeslag in 2022 niet ontvangen, maar wel in 2023. De brieven van de Energiemaatjes zijn al in onze wijk verspreid. Kan ik alsnog aansluiten bij het project Energiemaatje?

Ja als uw wijk is uitgenodigd voor deelname en u pas in 2023 in aanmerking komt voor de energietoeslag, dan komt u in het vierde kwartaal van 2024 tijdens een extra ronde aan de beurt.

Ik heb een brief gekregen over het project Energiemaatje. Is het nodig dat ik mijn inkomensgegevens bij de gemeente of bij Baanbrekers laat toetsen?

Nee, dat is niet nodig. U heeft de brief ontvangen omdat u de energietoeslag toegekend hebt gekregen. Er heeft dus al een inkomenstoets plaatsgevonden.

Kadokaarten

Welke kadokaarten zijn er beschikbaar?

Er zijn twee kadokaarten (vouchers/waardebonnen) beschikbaar:

  • Een kadokaart voor energiebesparende materialen. Deze heeft een waarde van maximaal €150,-. Hiermee kunt u materialen aanschaffen om kleine energiebesparende maatregelen aan te brengen, zoals ledlampen, radiotorfolie, tochtstrips, een waterbesparende douchekop en brievenbusborstels.
  • Een kadokaart voor zuinig witgoed. Deze heeft een waarde van €550,-. Deze kadokaart kunt u gebruiken om 1 witgoedapparaat met een laag energielabel te vervangen door een apparaat met een hoog energielabel (tenminste B). Het gaat om een koelkast, vriezer of wasmachine. Het oude apparaat moet ingeleverd worden en de leverancier zorgt dat het oude apparaat wordt afgevoerd.

Let op de kadokaarten zijn NIET onbeperkt inwisselbaar. Op de kadokaart staat een termijn genoemd waarbinnen de kadokaart ingewisseld moet worden. Als de datum verstreken is de kadokaart niet meer geldig.

Kan ik met de kadokaart voor zuinig witgoed ook een ander product aanschaffen, bijvoorbeeld een magnetron of televisie?

Nee, dat kan niet. Deze kadokaart is alleen bedoeld voor zuinig witgoed, zoals een koelkast, vriezer of wasmachine met een hoog energielabel.

Ik heb niet het totale bedrag van de kadokaart gebruikt. Krijg ik het niet bestede deel in geld uitgekeerd?

Nee, dat kan niet. De waarde van de kadokaart is een maximaal bedrag. De kadokaarten kunnen niet ingewisseld worden voor geld.

Ik heb met de kadokaart een apparaat aangeschaft en heb zelf een bedrag bijbetaald. Krijg ik mijn bijbetaling vergoed?

Nee, de bedragen op de kadokaarten zijn maximale bedragen.

Mag ik mijn kadokaart aan iemand anders geven?

Nee, de kadokaart is alleen bedoeld voor u. U krijgt de kadokaart omdat u een laag inkomen hebt en woont in een huis met laag energielabel. Het is de bedoeling dat u de energiebesparende maatregelen neemt om uw energieverbruik omlaag te brengen.

De datum op de kadokaart is verlopen. Kan ik nieuwe kadokaarten krijgen?

Nee dat kan niet, het is een eenmalig aanbod.

Hoe vraag ik de kadokaarten aan?

U ontvangt een brief met daarin een uniek bewonersnummer. In de brief staan alle gegevens, de link naar de website waar u de kadokaarten kunt bestellen. U vult uw gegevens in en u krijgt de kadokaarten thuis gestuurd. Op de website www.regionaalenergieloket.nl/waalwijk/kadokaart kunt u ook een flyer vinden met de producten die u kunt gaan bestellen met uw kadokaart.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van de kadokaart?

Ja. Het energiemaatje kan u daarbij helpen. U kunt het energiemaatje inschakelen via Contourdetwern. Bel naar 0416 760160 of stuur een email naar energiemaatjewaalwijk@contourdetwern.nl

k wil graag mijn kadokaarten inwisselen in een fysieke winkel. Kan dat?

Ja, dat is mogelijk. U kunt de kadokaarten zowel in een online winkel als een fysieke winkel inwisselen. Let op: niet alle winkels zijn aangesloten. Controleer dus eerst of een winkel is aangesloten bij het project Energiemaatje. Vanuit de gemeente Waalwijk zijn de volgende winkels aangesloten (stand per 1 november 2022):

Witgoed: 

  • BoXXer Waalwijk, adres: Grotestraat 282 in Waalwijk
  • Gamma Waalwijk, adres: Professor Lorentzweg 28 in Waalwijk
  • De bouwmarkten Karwei, Praxis en Gamma zijn ook landelijk aangesloten.

Ik kom niet in aanmerking voor deelname aan het project Energiemaatje. Waar kan ik terecht?

  • Op de website van Regionaal Energieloket(externe link)(externe link) staat veel informatie over hoe u aan de slag kunt gaan met energiebesparende maatregelen in uw woning.
  • Ook kunt u terecht bij Energieloket Waalwijk in de bibliotheek van Waalwijk. Hier kunt u iedere zaterdag terecht tussen 10.30 uur en 12.30 uur. Adres: Wilhelminastraat 4a in Waalwijk.