Week 20: Let op de kleintjes

Wat gaan we doen?

We gaan op de kleintjes letten! En daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics in producten die je dagelijks gebruikt, zoals tandpasta, douchegel en vershoudbakjes. Microplastics houden zich overal schuil waar plastic is. Onzichtbaar als ze zijn, dringen ze ongehinderd de natuur en onze voedselketen binnen. En daar gaan we deze week iets aan doen! 

Bekijk het filmpje van deze week op YouTube!

Waarom dit een goed idee is

Bij de term ‘schadelijk plastic’ zie je vast zwerfafval voor je, of de plasticsoep in de oceaan. Weinig mensen halen zich microplastics voor de geest. Logisch, want je ziet ze ook niet (of nauwelijks). Microplastics zijn superkleine deeltjes die zich hebben losgemaakt van het grotere plastic. Denk maar aan pluisjes van je nylon trui, glitters of de korreltjes in je scrubOf zie ze als ministukjes plastic met een onzichtbaarheidsmantel.  

Doordat microplastics met het blote oog nauwelijks te zien zijn, hebben we niet door dat we ze opeten. Ook spoelen we ze nietsvermoedend via ons afvoerputje via het riool de zee in, waar de vissen ze inslikken en de weekdieren ze opnemen. En vergeet de planten niet: die kunnen microplastics via de wortels opzuigen. Zo glippen microplastics op allerlei manieren de voedselketen in. 

Mensen komen op deze manier per jaar met meer dan 100.000 microplasticdeeltjes in contact. Hoe schadelijk dat precies is, weten we nog niet. Bij het bewerken van plastic worden veel giftige stoffen gebruikt zoals weekmakers, stabilisatoren, kleurstoffen enzovoort. Krijgen we microplastics binnen, dan krijgen we dus ook gif binnen. Het minuscule plastic kan daarnaast ontstekingen veroorzaken en onze hormoonhuishouding en immuunsysteem beïnvloeden. Duidelijk is in ieder geval: microplastics in je lichaam zijn niet zomaar korreltjes in je lijf, maar serieuze bedreigingen.

Microplastics helemaal uit je leven bannen, is vrijwel onmogelijk. Ze zijn inmiddels zo ver doorgedrongen in onze maatschappij, dat we ze zelfs inademen. Microplastics zijn in ons bloed en ontlasting terug te vinden, en zelfs in de placenta van zwangere vrouwen. En het nare is: plastic vergaat niet.

Wat je wel kan doen, is direct stoppen met het gebruiken van producten waar microplastics in zitten.

Meer tips?

Op de website van 52 weken duurzaam vind je nog meer tips bij de uitdaging van deze week. Je leest er bijvoorbeeld hoe je makkelijk een eerste stap kunt zetten. Of hoe je juist nog een stapje verder kunt gaan!

Bekijk de extra tips

Afbeeldingen van etenswaren

Nog even dit...

De gemeente Waalwijk is niet betrokken geweest bij de productie van deze video op YouTube en niet verantwoordelijk voor de inhoud en de naleving van wet- en regelgeving bij het maken van de beelden.