Je kunt heel veel doen om energie te besparen in huis. Van de kleine tips heb je waarschijnlijk al eens gehoord. Denk aan ledlampen, tochtstrippen en radiatorfolie. En grote maatregelen ken je vast ook, zoals het grondig isoleren van je huis of een warmtepomp. Maar wist je dat daar nog een wereld aan mogelijkheden tussen zit? Lynn Vanheule, projectleider warmtetransitie bij de gemeente Waalwijk, legt het uit.

Aan welke maatregelen moet je denken?

Projectleider Warmtetransitie Lynn Vanheule

Lynn: “Ik noem ze ‘medium’-maatregelen. Ze vragen iets meer kennis dan het vervangen van een lampje, maar hebben ontzettend veel effect. Deze maatregelen kosten minder tijd en geld kosten dan een grondige renovatie. Zijn de leidingen van je radiator bijvoorbeeld nog niet geïsoleerd? En heb je misschien een verroeste knop op de radiator zitten die je kunt vervangen? Dan heb je al twee klussen te pakken waarmee je kunt besparen. Ook het opsporen en dichten van kieren op zolder levert heel veel op. Veel mensen denken aan een kier onder de voordeur, maar ook op zolder zijn er vaak grote kieren te vinden! Wist je trouwens al dat je met een vieze radiator ook veel warmte verliest? Het loont echt om die eens goed schoon te maken.”

Hoe kan ik ermee aan de slag?

“We hebben vanuit de gemeente Waalwijk een hele praktische kluslijst laten ontwikkelen door een echte ervaringsdeskundige. Lars Boelen, heet hij. Lars is ‘huisfluisteraar’ en doet al tien jaar lang woningbezoeken om mensen te helpen met verduurzamen. Het viel hem op dat in heel veel huizen dezelfde problemen terugkomen. Daarom had hij al eens een lijst met dertig veelvoorkomende klussen gemaakt. In opdracht van de gemeente is nu toegevoegd hoe je die klussen precies kunt uitvoeren. Met duidelijke foto’s en uitleg welke materialen je het beste kunt gebruiken. Het zijn echt typische weekendklussen geworden, die bijna iedereen wel kan uitvoeren.”

Bekijk de kluslijst

Wat kost het en wat levert het op?

“30 x 1% = 30%, staat op de voorpagina van de kluslijst. Natuurlijk, de ene maatregel levert je wel 3% energiebesparing op en de andere maar 0,5%. Maar gemiddeld kun je wel uitgaan van 1% besparing per maatregel. En dat betekent dat je met veel ‘medium’-maatregelen bij elkaar, wel 30% energie kunt besparen! Sommige maatregelen op de kluslijst zijn gratis, anderen kosten bijvoorbeeld 50 euro in aanschafwaarde van de benodigde materialen. Dat heb je vaak al in een jaar terugverdiend. En je huis wordt er direct een stuk comfortabeler van, met name als je grondig met je kieren aan de slag gaat en je verwarmingssysteem optimaliseert. Al met al is het uitvoeren van de medium-maatregelen een logische eerste stap en goede basis voor de verdere verduurzaming van je huis.”

Hoe weet je of je de klussen goed hebt uitgevoerd?

“Eigenlijk op twee eenvoudige manieren. Ten eerste kun je het meten, door je energieverbruik in de gaten te houden. De kluslijst benoemt ook hoe je slim je elektriciteit- en gasverbruik in je woning kan meten. Als je alle maatregelen toepast, zal je snel genoeg een vermindering op je verbruik zien. Ten tweede kun je het voelen. Met name bij kieren is dat heel duidelijk. Als een kier nog niet dicht zit, dan voel je de tocht er nog doorheen komen met je hand. Er als je de klussen goed hebt uitgevoerd, dan zijn er merkbaar minder temperatuurverschillen tussen de kamers in huis.”

Meer inspiratieverhalen