De juiste plantkeuze is belangrijk in een geslaagd tuinproject. Daarbij speelt de ligging van de tuin een grote rol. Ligt je tuin op het zuiden en heeft hij veel zon en droogte? Kies dan voor planten die daartegen kunnen.

Heb je een tuin op het noorden en met veel schaduwrijke hoeken? Dan is het belangrijk dat je planten kiest die weinig zonlicht nodig hebben en beter kunnen tegen wat vochtigere omstandigheden. Moeten de groene vingers zich nog ontwikkelen? Kies dan makkelijk te onderhouden, sterke beplanting en niet te veel verschillende soorten. Denk ook aan plantenbakken, schuttingen of gevels. Hiermee vang je ook water op en het verkoelt je tuin. 

Planten voor een zonnige tuin        Planten voor een schaduwrijke tuin 

Extra verkoeling

Een haag of een beplante schutting met bijvoorbeeld klimop zorgt voor nog meer verkoeling in de tuin. Vooral een boom zorgt ook voor veel verkoeling en neemt veel water op. In een natte tuin kan dat handig zijn. Laat je goed informeren over de te kiezen boomsoort en of die daadwerkelijk past in de tuin, qua grootte maar ook qua grondsoort en waterhuishouding. Let er ook op dat het wortelstelsel van een boom onder de grond net zoveel ruimte nodig heeft als het bladerdak boven de grond. 

Biodiversiteit

Voor de natuur is het belangrijk om verschillende lagen (hoogtes) in de border te maken. Kies voor verschillende beplantingstypen, zoals een boom, struiken en vaste planten. Zo krijgen de vogels en insecten meer leefgebied en verschillende voeding. Daarnaast kun je ook denken aan bloembollen en kruidenmengsels. Voor de natuur zijn inheemse plantsoorten het beste. Dit zijn soorten die van nature in ons land voorkomen. Veel dieren, zoals vlinders, zijn specifiek op deze soorten afgestemd en hebben ze nodig om te kunnen overleven of om zich te kunnen voortplanten. Veel insecten hebben bloeiende planten, struiken en bomen nodig, waar zij nectar en stuifmeel van kunnen halen. Zorg daarom dat er het hele jaar door soorten in bloei staan. Voor vogels zijn struiken en bomen met bessen erg waardevol.  

Planten voor een biodiverse tuin