Tips om beter afval te scheiden
Als jouw spullen of producten echt klaar zijn om weg te gooien, lever ze dan op de juiste manier in zodat wij ze kunnen recyclen.
Als het materiaal niet goed wordt gescheiden, kan het niet worden gerecycled. Afval scheiden loont écht en zo haal je zelf ook echt de waarde uit jouw afval! Op www.waalwijk.nl/afval vind je meer informatie hoe jij je afval goed aanbiedt
Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pmd) scheiden
-
Maak plastic verpakkingen en drankkartons plat om ruimte te besparen. Doe de dop van de plastic fles, de flacon of het drankkarton en druk de lucht eruit. Schroef de dop er daarna weer op om stankoverlast te voorkomen.
-
Om ruimte te besparen, lijkt verpakkingen in elkaar stoppen misschien een goed idee (bijvoorbeeld plastic zakjes in een blik). Maar doe het liever niet, want het maakt het sorteren voor de verwerker een stuk lastiger.
-
Gooi geen plastic verpakking met inhoud bij het plastic afval. Schud en schraap plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het pmd gooit.
-
In de badkamer gebruik je waarschijnlijk veel plastic. Shampooflessen, crèmetubes, de verpakking van uw scheermesjes. Zet een prullenbakje voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken in de badkamer of neem los afval direct mee naar de pmd-afvalzak.
Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) scheiden
-
Zet een bakje op jouw aanrecht en verzamel daar gedurende de dag alle schillen, eierdoppen en andere etensresten in. Het bakje aan het eind van de dag legen in de groene container voorkomt luchtjes en fruitvliegjes in de keuken.
-
Maak het jezelf makkelijk en gebruik composteerbare zakjes (met kiemplantlogo). Die gooi je met afval en al in de groene container. Plastic zakjes natuurlijk niet, want die verteren niet.
-
Het afval in de groene container wil nog weleens blijven plakken. Leg droog gft onderin, dan laat het bij het legen makkelijker los.
-
Gemaaid gras is zo compact, dat het vacuüm kan zuigen in de container. Het gras in kleine lagen afwisselen met groter gft en etensresten is de oplossing.
Al eens gedacht aan zelf compost maken? Inwoner Wil ging je voor!
Papier en karton scheiden
-
Maak ergens in huis een vaste plek voor al het oude papier.
-
Zet een extra papierbakje in ruimtes waar je veel papier gebruikt, de werk- of studeerkamer bijvoorbeeld.
-
Maak dozen en doosjes kleiner door ze plat te drukken of te verscheuren.
-
Haal de plastic verpakking van folders voordat je deze bij het oud papier doet. Die verpakking hoort bij plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.
-
Vensterenveloppen mogen met het plastic venstertje bij het oud papier. Dat kleine beetje plastic is niet erg, je hoeft het dus niet los te peuteren. Maar het mag natuurlijk wel, dan ben je helemaal goed bezig.
-
Doe ook kleine papiertjes, zoals kattenbelletjes of boodschappenlijstjes, bij het oud papier.
Glas scheiden
-
Geef gebruikt glas een eigen bak in keuken of schuur. Of doe het in een boodschappentas, dan kun je het meteen in de container gooien als je boodschappen gaat doen.
-
Omspoelen hoeft niet.
-
Doppen, kurken en deksels mag je er gewoon op laten. Dat scheelt vieze handen!
-
Doe alleen potten en flessen in de glasbak, geen ander glas. Nee, ook niet ernaast.
-
We mogen het eigenlijk niet zeggen, maar er is nog een reden om glas in de glasbak te doen: bijna iedereen vindt het stiekem leuk om af en toe ergens mee te gooien. Natuurlijk wel rekening houden met de buren.
Textiel scheiden
-
Doe gebruikt textiel in een dichte plastic zak, zodat het niet aangetast wordt door vocht.
-
Knoop een compleet paar schoenen aan elkaar of doe ze samen in een dicht tasje.
-
Een scheur is niet erg en er mag ook best een knoopje missen.