Gerrit Westerveld woont al 46 jaar in Waalwijk. Tot zijn pensioen heeft hij gewerkt als projectontwikkelaar, constructeur, tekenaar, engineer en uiteindelijk directeur van een bouwadviesbureau. Nu hij met pensioen is, adviseert en helpt hij huishoudens met een laag inkomen (en een energietoeslag) met het verduurzamen van hun huis.

Energiemaatje Gerrit Westerveld

Wat is een energiemaatje?

Dat vroeg ik mezelf ook af toen ik de vacature in de krant zag staan! Als energiemaatje komen we bij je langs om je op alle vlakken rondom duurzaamheid te helpen. Meestal komen we binnen om te helpen bij het aanvragen van de waardebonnen. Als energiemaatje leren wij ook nog bij, we hebben één keer per maand een webinar over een duurzaam onderwerp.

Wat zijn die waardebonnen?

Er zijn twee verschillende waardebonnen. Eén voor energiebesparende materialen en één voor zuinig witgoed. Met deze waardebonnen kunnen er bijvoorbeeld tochtstrippen worden aangeschaft, of een nieuwe wasmachine.

Hoe verloopt het bezoek van een energiemaatje?

Wanneer ik binnen kom kijken we eerst samen naar de huidige situatie. Wat kan er allemaal gebeuren, hoe kan jij op dit moment het beste geholpen worden. Soms liggen er kansen waar je zelf niet aan denkt. Zo was ik bij een mevrouw die al 20 jaar in hetzelfde huis woonde, ze dacht geen gebruik te gaan maken van de zuinig witgoed waardebon.
Maar toen ik door ging vragen bleek haar wasmachine al 20 jaar oud te zijn, tijd dus voor een nieuwe energiezuinige!

Helpen jullie ook met het plaatsen van materialen?

Ja! We hebben een rugzak met een beperkt aantal hulpmiddelen. Zo kunnen we je bij simpelere taken ondersteunen. Zoals het plaatsen van een tochtstrip, het plaatsen van radiatorfolie of het vervangen van lampen.

Hoe bereik ik een energiemaatje?

De gemeente Waalwijk schrijft mensen die recht hebben op een energiemaatje aan. Wij bezoeken de mensen die aan geschreven zijn om ze de brief met waarde bonnen persoonlijk te overhandigen. Zo kan je meteen je vragen stellen en kunnen we ook meteen een afspraak maken voor extra hulp. Je kan anders altijd bellen naar 0416 760160 of een e-mail sturen naar energiemaatjewaalwijk@contourdetwern.nl.

Neem contact op

Hoeveel energiemaatjes zijn er?

We werken met een hele groep van energiemaatjes. Daardoor kunnen we elkaar inspireren, ondersteunen en is er altijd een energiemaatje voor je beschikbaar.
Vanuit ContourdeTwern Waalwijk is er aansturing en begeleiding.

Probeer het gewoon eens!

Een gesprek aangaan is nooit erg! We kunnen je met zo veel helpen. Ik hoop zelf dat er nog meer mensen gebruik gaan maken van de energiemaatjes. Hoe mooi is het dat je volledig gratis en vrijblijvend geholpen kan worden om nog fijner en goedkoper te wonen. En daarnaast natuurlijk iets positiefs bij te dragen aan het milieu!

Project energiemaatjes

Meer inspiratieverhalen

 • Waspik Energie Neutraal (WEN)

  Wij spraken met vier betrokken leden van Waspik Energie Neutraal (WEN).
  Een energiecoöperatie die samen met bewoners en lokale partijen gaat voor een duurzame toekomst voor Waspik.

  Vier leden van Waspik Energie Neutraal
 • Casper en Christine verduurzaamden hun monument

  Casper en Christine Quist wonen sinds 2001 in het mooie Brabant. In 2016 kochten zij een monumentaal pand in Sprang-Capelle, dat op dat moment in zeer slechte staat was.

 • Hans geeft tips om eten te verbouwen!

  Wie weet geniet je over een tijdje een duurzame, eigen verbouwde salade! Ontdek nu alle tips.