Het afval op de goede manier scheiden is niet de enige oplossing. Voorkomen van afval is namelijk nog veel beter!

Door slim boodschappen te doen en te letten op wat je in huis haalt, kun je veel afval voorkomen. Heb je toch producten of spullen gekocht, probeer het dan zo lang mogelijk te gebruiken. Laat bijvoorbeeld apparaten repareren als ze kapotgaan, of verkoop je spullen als je het niet meer gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf spullen tweedehands kopen, zo gebruik je geen nieuwe grondstoffen. Als jouw spullen of producten echt klaar zijn om weg te gooien, lever ze dan op de juiste manier in zodat wij ze kunnen recyclen. We geven je graag tips hoe jij waardevol met jouw afval omgaat! 

Maak van je brievenbus een no-go area

Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt ruim 1.000 folders per brievenbus per jaar! Haal een gratis sticker op bij de receptie op het stadhuis of bestel er één tegen betaling via neeneeneeja.nl(externe link). Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online.  

Delen en lenen

Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Ook de krant of tijdschriften kun je delen of sluit een abonnement af voor een online versie. 

Zet je boodschappen op dieet

Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum. 

Kook op maat

Meet vooral je porties pasta, rijst en aardappelen. Gebruik bijvoorbeeld een kopje rijst voor twee personen. Of bestel het ‘Eetmaatje’(externe link) van het Voedingscentrum. Zo voorkom je etensresten en dus onnodig gft-afval. 

Leven met zo min mogelijk plastic verpakkingen

Plastic is overal. Het vormt tegenwoordig praktisch de basis van ons leven op deze aarde. Wereldwijd wordt inmiddels meer dan 400 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd. Meer dan een derde daarvan bestaat uit verpakkingen. Kunnen we nog wel leven zonder deze kunststof? Ja! Inwoners Harry en Wineke uit Waalwijk bewijzen dat dat kan. 

Alternatieven voor je dagelijkse verzorgingsproducten

We hebben allemaal een eigen ochtend- en avondritueel, met onze favoriete producten. Met al onze dagelijkse verzorgingsproducten, veroorzaken we nogal wat afval. Denk aan wattenschijfjes, wattenstaafjes, plastic verpakkingen, oude tandenborstels en lege deodorantbussen. Door zich in te lezen zorgt de Waspikse Veerle ervoor dat ze de juiste alternatieven in huis haalt. 

Bespaar met wasbare luiers

Met wasbare luiers bespaar je jezelf zo’n 25 kilo luierafval per maand! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. Twijfel je nog? Deze inwoners gingen je voor en delen graag hun ervaring! 

Papier heeft twee kanten

Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken. 

Het gaat zo wel mee

Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel. Onverpakte groente en fruit kun je in een zelf meegebracht netje afwegen en afrekenen. Of je legt ze los op de band bij de kassa