Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt, hoeft er niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. Een win-win situatie dus! Ga je iets maar kort gebruiken, zoals babykleding? Of is het onverslijtbaar, zoals een partij tuintegels? Dan loont het zeker om het tweedehands aan te schaffen en het na gebruik weer door te verkopen of geven.   

Maak tweedehands je eerste keus

Iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw. Wil je écht unieke kleding? Dan loont vintage! Kijk eens bij Waalwijkse ondernemer Elise . Of doe mee aan een kledingruil van Lucy! Voor je het weet, heb je een nieuwe garderobe bij elkaar. 

Breng het naar de kringloopwinkel

Breng spullen die nog goed zijn naar één van de Waalwijkse kringloopwinkels(externe link). Bijvoorbeeld: kleding, beddengoed, speelgoed en meubels, maar ook elektrische apparaten en cd's. Veel kringloopwinkels komen grote dingen bij jou ophalen. 

Repareren maar

Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens het Repair Café Waalwijk(externe link) en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren. 

Boeken lenen en ruilen bij jou in de buurt? Dat doe je bij de minibieb

Maak een ander blij met jouw gelezen boeken. En wie weet vind je zelf een pareltje. Frans uit Waalwijk heeft zo’n minibieb. Of word lid van de bibliotheek! 

Gebruik oplaadbare batterijen

Heb je apparaten met batterijen die je vaak moet verwisselen, bijvoorbeeld een spelcomputer, digitale camera of radiografisch speelgoed? Dan zijn oplaadbare batterijen met een oplader een goede investering. Het scheelt een hoop wegwerpbatterijen en na zo’n 6 keer opladen heb je de meerprijs van de oplaadbare batterij plus oplader al terugverdiend.

Knutselen maar

Van plastic flessen en bakjes kun je iets anders maken. Laat de kinderen er mee knutselen, of maak zelf iets. Op internet zijn tal van filmpjes te vinden met zelfmaaktips. 

Koken met restjes

Bedenk dat een restje van de ene maaltijd een heel andere maaltijd kan opleveren. Een goed gevulde soep, omelet of tortilla, salade, pasta. Inspiratie nodig? Schaf een kliekjeskookboek aan (ja echt, die bestaan!), of zoek op internet naar recepten. Inspiratie nodig? Kijk eens hoe inwoner Somia dit doet.  

Bewaar een extra portie eten of kliekjes op de juiste manier

Luchtdicht en meteen de koelkast in! En vergeet het niet binnen twee dagen op te eten of in te vriezen. Kliekjes meteen gekoeld en luchtdicht bewaren zorgt ervoor dat je nog een tweede keer van jouw kookkunst kunt genieten en voorkomt extra gft-afval.

Gasten gehad?

Geef ze overgebleven lekkers mee voor thuis. Lekker en ook nog eens sociaal: deel eten dat je over hebt met jouw buren.  

Ruim elke maand de voorraadkast op

Iets bijna over datum? Eet het op of geef het weg. Of doneer jouw etenswaren aan de Voedselbank Waalwijk(externe link).

Hergebruik jouw glazen flessen of potten

Gebruik lege plastic potten om iets anders in te bewaren. Zonder etiket zijn ze vaak onverwacht mooi. Ook kun je bij verschillende ondernemers jouw lege flessen laten vullen. Ontdek hoe ondernemers Flip van Tilborgh en Kees van Tilborgh van VIVO Lekkernijen uit Sprang-Capelle dit doen.